Tekoälyavusteisesti tuotetun tekstin tekijänoikeudellinen suoja – asema vaihtelee
Tekoälyn käyttäminen avaa yrityksille, organisaatioille sekä yksityisille henkilöille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Tekoälyavusteisesti tuotetun tekstin oikeudellinen asema kuitenkin vaihtelee tapauskohtaisesti. Asianajaja Ismo Kallioniemi nostaa esiin myös tekoälyn mahdollistaman taiteen demokratisoinnin.
Tekoäly, kuten virtuaaliavustaja ChatGPT, mullistaa tekstintuotannon. Yrityksille ja organisaatioille tämä tarkoittaa mielettömiä mahdollisuuksia, sanoo Editan kouluttaja ja tekoälyyn erikoistunut asianajaja Ismo Kallioniemi. ChatGPT pystyy opetusaineistonsa pohjalta luomaan niin yksilöllistä ja informatiivista asiatekstiä kuin proosaakin.
– Tekoälyllä on ollut opetusaineistonaan käytössään valtavat määrät massaa: miljardeja verkkosivustoja, joista se pystyy laskemaan nopeasti todennäköisyyksiä ja tuottamaan sen pohjalta tekstiä. Ohjelma itsessään ei ole älykäs, Kallioniemi kertoo.
Tekoäly ei ole erehtymätön
Laajojen kielimallien kohdalla tekoäly saattaa satunnaisesti hallusinoida, eli keksiä asioita. Se saattaa antaa hyvinkin järkevän kuuloista tekstiä, mikä ei sitten pidäkään paikkaansa. Tekoäly ei siis ole erehtymätön. Sen tarjoamaan tietoon tulee näin ollen suhtautua varauksella. Tämä ei tarkoita, etteikö tekoälyn käytöllä voisi saavuttaa kiistattomia etuja.
– Tekoälyssä kannattaa erottaa autonominen ja avustava tekoäly. Avustavalla tekoälyllä viitataan siihen, että ihminen hyödyntää tekoälyn ominaisuuksia kirjoitustyössä. Avustavalla tekoälyllä voidaan luoda esimerkiksi tekstirunko, jota ihminen tämän jälkeen lähtee syventämään.
Tekijänoikeudellinen asema vaihtelee
Nykyisen lainsäädännön mukaan tekoälyn sellaisenaan tuottama teksti ei nauti tekijänoikeudellista suojaa. Toisaalta ihmisen tekoälyavusteisesti tuottama teksti, kuva tai vastaava teos voi nauttia tekijänoikeudellista suojaa.
– Tätä voisi verrata vaikka siihen, että ihmisen rannalta löytämä simpukka ei ole tekijänoikeudella suojattu, mutta kun simpukka liitetään osaksi ihmisen luomaa taideteosta, kokonaisuus voi saada tekijänoikeussuojan, Kallioniemi sanoo.
Imitoiminen helppoa
Kallioniemen mukaan tekoäly tulee muokkaamaan uusiksi taiteen ja viihteen kentän. Se pystyy tuottamaan elokuvakäsikirjoituksia, viihderomaaneja tai vaikka loputtomasti Johan Sebastian Bachin tyylisiä kappaleita. Eri esittäjien tai kirjailijoiden tyylin imitoiminen onnistuu tekoälyltä helposti.
– Jos jotakin säännönmukaisuutta on, tekoäly kykenee löytämään sen helposti. Tämän pohjalta se kykenee luomaan uutta, hyvin autenttisen kuuloista materiaalia, Kallioniemi kertoo.
Tekijänoikeus ei edellytä ainutkertaisuutta
Kun tuotanto kevenee, materiaalin määrä eittämättä kasvaa. Kallioniemi ei kiistä, etteikö tämän seurauksena kävisi niin, että samaan aikaan luodaan useita hyvin samankaltaisia teoksia.
– Toisin kuin patenttisuoja, tekijänoikeudellinen suoja ei edellytä absoluuttista ainutkertaisuutta. Se että jossain on useita samanlaisia tuotoksia on ilman muuta mahdollista, Kallioniemi sanoo.
Kallioniemi haluaa kuitenkin nostaa esiin tekoälyn mahdollistaman taiteen demokratisoinnin.
– Jos jossain on ihminen, jolla on hyvä tarina, mutta ei kykyä kertoa sitä itse, tekoälyn avulla tuo henkilö voi saattaa tarinansa kirjalliseen muotoon. Sama tietysti koskee yhtä lailla säveltämistä tai kuvataidetta.
Teksti: Juulia Lahnaoja
Kuva: Anniina Nirhamo/Midjourney
Tutustu koulutukseen
Tässä webinaarikoulutuksessa paneudumme tekoälyn juridisiin kysymyksiin kokeneen asiantuntijajoukon johdolla. Koulutuksessa käymme läpi oikeudellisia kysymyksiä tekoälyn valmistajien ja käyttäjien näkökulmista sekä tarkastelemme sitä, miten uusi tekoälyasetus vaikuttaa tekoälyjärjestelmien kehittäjiin ja käyttäjiin.