Edilex AI ­– Uusi aikakausi juridisen tiedon haussa

Uusi Edilex AI -työkalu mullistaa juridisen tiedonhaun ja tiedon käytettävyyden Edilexissä. Edilex on ollut juristien luotettu kumppani tiedon haussa jo yli 20 vuoden ajan, ja Edilexin liiketoimintapäällikkö Altti Mieho uskoo, että tekoälytyökalusta tulee pian suosituin tapa hakea tietoa Edilexistä. Mieho avaa, miten työkalu toimii ja miten se ratkaisee juridista tietoa hakevien haasteita.

Edilexin tekoälyprojekti sai alkunsa vuonna 2022. Edilex AI:n yksi tärkeimmistä tavoitteista on tehdä juridisen tiedon hausta ja käsittelystä yksinkertaisempaa ja nopeampaa. Pilottiprojektissa havaittiin, että tiettyjä kieli- ja upotusmalleja yhdistämällä saatiin nopeasti vaikuttavia tuloksia.   

– Juridinen tiedonhaku on usein hyvin aikaa vievää. Tekoäly nopeuttaa prosessia huomattavasti, ja nyt hakuprosessissa pääsee yhdellä lauseella pidemmälle kuin ennen. Se antaa suoraan vastauksia kysymyksiin, tiivistää pitkiäkin dokumentteja ja näyttää lähteet, joihin vastaus perustuu. Leikkaamme tiedonhaun vaiheita välistä, jolloin käyttäjän ei tarvitse suodattaa yhtä paljon tuloksia tai tehdä useita hakuja. Meidän tehtävämme ei ole antaa juridista neuvontaa, vaan tarjota oikeat lähteet ja aineistot luotettavalla ja läpinäkyvällä tavalla, Edilexin liiketoimintapäällikkö Altti Mieho toteaa.

Merkittävästi tehokkaampi tapa hakea ja hyödyntää tietoa

Liiketoimintapäällikkö Altti Mieho.

Edilex AI:n käyttö on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaiseksi, ja haku tapahtuu tekoälytyökalun kanssa keskustellen. Tekoälyn avulla käyttäjät voivat suorittaa hakuja luonnollisella kielellä, jolloin perinteiset hakusanat ja niiden oikea muotoilu eivät ole enää suuressa roolissa.

– Kaiken keskiössä on se, että Edilex AI mahdollistaa huomattavasti yksinkertaisemman tavan hakea tietoa. Nykyisin tiedonhaku vaatii oikeiden hakusanojen ja erikoismerkkien, kuten lainausmerkkien, käyttöä. Tekoälyn avulla käyttäjä voi keskustella hakukoneen kanssa. Prompteina voi olla esimerkiksi: ”Hae tiettyä asiaa koskevat korkeimman oikeuden ratkaisut” tai ”Miten tätä rikosnimikettä on käsitelty tuomioistuimen ratkaisukäytännössä?” Näiden avulla käyttäjä saa suoraan vastaukset ja lähteet ilman monimutkaisia hakuprosesseja, Mieho kuvailee.

Luotettavuus ja generatiiviseen tekoälyyn pohjautuvat työkalut

Generatiiviseen tekoälyyn pohjautuvissa työkaluissa luotettavuuden ja läpinäkyvyyden varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Edilex AI rakentuu filosofialle, että käyttäjä on jatkuvasti selvillä lähteistä, joihin vastaus perustuu, ja käyttöliittymä mahdollistaa alkuperäisiin oikeuslähteisiin pohjautuvan vastauksen validoinnin.

Avoimessa ympäristössä toimivien tekoälytyökalujen haasteena on toisinaan tilanne, joissa työkalu tuottaa virheellistä tai keksittyä tietoa, eli toisin sanoen hallusinoi. Tämä heikentää tällaisissa ympäristöissä toimivien työkalujen luotettavuutta ja vaatii käyttäjältä tarkkaavaisuutta.

Edilex-aineisto koostuu suureksi osaksi metadatalla rikastetusta rakenteisesta aineistosta ja työkalu ei vastaa, mikäli se ei löydä vastausta annetun Edilex-lähdeaineiston pohjalta. Tämän vuoksi Edilex AI ei ole yhtä herkkä hallusinoimaan kuin avoimeen ympäristöön perustuvat ratkaisut.

– Tekoäly hakee Edilexin omista ajantasaisista aineistoista tiivistettyjä vastauksia kysymyksiin, ja vastaukset liittyvät Edilexissä olemassa oleviin lähteisiin. Näytämme mahdollisimman läpinäkyvästi, mihin lähteeseen ja kohtaan vastaus perustuu. Me siis nopeutamme oikean tiedon löytämistä. Haluamme tarjota tiedon niin, että käyttäjä voi luottaa siihen mitä hänelle tarjoillaan. Toteutamme perustehtäväämme, joka on tarjota juridista tietoa käyttäjillemme ja nopeuttaa heidän tiedonhakuansa, Mieho kertoo.

AI-matka toteutetaan yhdessä asiakkaiden kanssa

Edilex AI työkaluun pääsee tutustumaan vielä tämän vuoden puolella eri tapahtumissa, kuten marraskuussa järjestettävässä Nordic Legal Tech Dayssä. Ensimmäisinä tekoälytyökalua pääsevät käyttämään beta-testaajat. Palvelun varsinainen lanseeraus tapahtuu 2025 loppukeväästä järjestettävässä Legal Business Garden -tapahtumassa.

– Vielä silloin kyseessä on niin sanottu MVP-versio (Minimum Viable Product), joka hyödyntää Edilexin aineistoja, mutta siinä ei vielä ole kaikkia niitä ominaisuuksia, joita haluamme siinä lähitulevaisuudessa olevan. Julkaisun jälkeen alkaakin yhteinen matka asiakkaidemme kanssa. Työkalu tuo asiakkaille ison muutoksen tavassa hakea tietoa. Vaikka perinteisemmät tiedonhakutavat pysyvät käytössä, on odotettavaa, että nämä maailmat lähestyvät toisiaan koko ajan ja tekoälytyökalun käyttäminen muodostuu päätavaksi hakea tietoa Edilexistä, Mieho sanoo.

Kuva: Viola Värränkivi

Liittyy aiheisiin