Aihe: Rikos- ja prosessioikeus
Millaisia ovat suojeltuun kulttuuriympäristöön kohdistuvat rikokset Suomessa?
Suomessa kulttuuriympäristön suojelu jaotellaan kolmeen osaan: rakennussuojeluun, muinaismuistojen suojeluun ja rakentamisen sääntelyyn. Rikosoikeuden dosentti Tarja Koskela avaa, millaisia suojeltuun kulttuuriympäristöön kohdistuvat rikokset tyypillisesti ovat.
Artikkeli 28.2.2023 • Elina MäkinenMyös tuomioistuimet sähköistyvät – Todistetallenneuudistuksen tavoitteena tehostaa oikeusprosessia
Viime vuosina digitalisaatio on edennyt vauhdilla myös tuomioistuimissa. Lainsäädännön osalta uutta on tuleva todistetallenneuudistus, joka tarkoittaa sitä, että henkilötodistelu tallennetaan käräjäoikeudessa videolle eikä hovioikeus enää ota vastaan henkilötodistelua. Uudistuksen tarkoituksena on tehostaa oikeusprosessia.
Artikkeli 31.1.2023 • Anniina NirhamoMilloin rikostutkinnassa voidaan käyttää telekuuntelua? 3 kysymystä pakkokeinoista
Esitutkintaan ja pakkokeinoihin liittyy monia käytännössä vaikeatulkintaisia ja haastaviksi osoittautuvia kysymyksiä, joissa korkeimman oikeuden ennakkopäätöksillä on keskeinen merkitys. Tule marraskuiseen koulutukseemme kuulemaan uusimmasta oikeuskäytännöstä ja tulossa olevista lainsäädäntömuutoksista!
Artikkeli 5.10.2022 • Anniina NirhamoSeksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistuu – Näin seksuaalisen ahdistelun rangaistavuus laajenee
Seksuaalirikoksia koskevan rikoslain 20 luvun kokonaisuudistus tulee voimaan 1. tammikuuta 2023. Uudistuksessa kaikki aikuisiin kohdistuvat seksuaalirikokset arvioidaan suostumuksen perusteella. Editan kouluttaja ja kirjailija, oikeusneuvos Timo Ojala kertoo, miten se vaikuttaa seksuaalisen ahdistelun tapauksiin.
Artikkeli 22.9.2022 • Anniina NirhamoSeksuaalirikoksia koskevat säännökset uudistuvat – koko perusideologia muuttuu
Seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen tavoitteena on vahvistaa henkilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa sekä suojella lasten terveyttä.
Artikkeli 19.8.2022 • Anniina NirhamoMikä on sovittelijan tärkein tehtävä? 3 kysymystä sovittelusta
Oikeustutkimuksen professori Kaijus Ervasti sekä sovittelija ja työnohjaaja Miriam Attias vastaavat kolmeen kysymykseen sovittelusta.
Artikkeli 9.8.2022 • Elina Mäkinen