Aihe: Rakentaminen ja maankäyttö

EU:n ennallistamisasetus pyrkii hillitsemään globaalia luontokatoa
EU:n asettama ennallistamisasetus on herättänyt ristiriitaisia tunteita. Luonnonvaraoikeuden tutkimusprofessori Jukka Similä kertoo, mitä ennallistaminen tarkoittaa Suomen kannalta.
Suomella on kaikki mahdollisuudet nousta vihreästi tuotetun vedyn kärkimaaksi
Ympäristöystävällisesti tuotetulla vedyllä ja sen mahdollisuuksia hyödyntävillä hankkeilla on keskeinen sija käsillä olevassa vihreässä siirtymässä. Vedyn tulevaisuuden näkymiä avaa Helenin vetytoiminnan johtaja ja Editan kouluttaja Tuukka Hartikka.
Tuulivoimahankkeiden maanvuokrasopimukset herättävät keskustelua – Maanomistajien kannattaa perustaa neuvottelukunta
Suomessa rakennetaan eniten tuulivoimaloita Euroopassa, ja tuulivoimahankkeet ovatkin herättäneet paljon keskustelua. Editan kouluttajat, asianajaja Jaakko Kanerva ja juristi Saara Mantere kertovat, mitä kaikkea maanvuokraussopimuksissa kannattaa huomioida.
Millaisia ovat suojeltuun kulttuuriympäristöön kohdistuvat rikokset Suomessa?
Suomessa kulttuuriympäristön suojelu jaotellaan kolmeen osaan: rakennussuojeluun, muinaismuistojen suojeluun ja rakentamisen sääntelyyn. Rikosoikeuden dosentti Tarja Koskela avaa, millaisia suojeltuun kulttuuriympäristöön kohdistuvat rikokset tyypillisesti ovat.
Uusi rakentamislaki helpottaa rakentamisluvan hakemista
Lähivuosina uudistuva maankäyttö- ja rakennuslaki yhdistää rakentamista varten vaadittavat luvat yhdeksi luvaksi eli rakentamisluvaksi. Hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi kertoo uuden lain tuomista merkittävimmistä muutoksista.
Maankäyttö- ja rakennuslaista tulee kaavoitus- ja rakentamislaki – uudistuksesta myös ristiriitaisia näkemyksiä
Maankäyttö- ja rakennuslain suuri uudistus on viimeistelyä vaille valmis. Uudistuksen sidosryhmäfoorumin puheenjohtaja Ari Ekroos kertoo, miltä lakiehdotus tällä hetkellä näyttää.